70è Aniversari del final de la Guerra Civil

Josep L. Campo

Fa 70 anys, en un dia com avui, va acabar la guerra que havia començat el juliol de 1936 quan un grup de militars rebels s'alçà contra la República.
Començava un dels períodes més negres de la història d'Espanya. Els triomfadors van celebrar la victòria amb desfilades i sopars de gala. Les primeres eleccions democràtiques no van arribar fins al 15 de juny de 1977.
Aquest de la imatge és el parte oficial emès per Franco i difós per la ràdio. Enrere quedaven quasi 1.000 dies de guerra; 600.000 víctimes mortals de les quals 100.000 ho foren per la repressió franquista i 55.000 per la republicana. 500.000 persones estaven a la presó o en camps de concentració. 450.000 persones hagueren de fugir a França.
Franco aconseguí el que es proposava, una guerra d'extermini i de terror; mai va concedir el més mínim respir als vençuts: "No sacrificaron nuestros muertos sus preciosas vidas para que nosotros podamos descansar" va dir ara fa 50 anys en la inauguració del Valle de los Caidos.
Després de la Guerra Civil, almenys en les dos dècades següents, a diferència dels països d'Europa Occidental en acabar la Guerra Mundial de 1945, no hi va haver cap reconstrucció positiva.
Quan va començar la guerra, Europa veia com les dictadures d'un sol home i d'un únic partit substituïen a les democràcies i Espanya no n'era una excepció. Primer prohibiren els partits polítics, implantaren la censura i negaren els drets individuals. Després assassinaren, torturaren i crearen els caps de concentració. La victòria de Franco ho fou també del feixisme; la derrota de la República ho fou de la democràcia.
La pau d'aquest cèlebre bando que donava per acabada la guerra no va portar a cap reconciliació entre els espanyols. Avui encara, milers de morts jeuen en fosses comuns i no hi ha cap dubte sobre l'existència d'aquests crims polítics.
Així, el final de la guerra no va suposar ni la pau, ni la pietat, ni el perdó ni, molt menys, la reconciliació; sinó l'inici d'una llarga dictadura que es va fonamentar en la punyent divisió entre vencedors i vençuts.
(Font: Andreu Mayayo i Julián Casanovas)

"En el día de hoy, cautivo y desarmado el ejercito rojo, han alcanzado las tropas nacionales sus últimos objetivos militares.
La guerra ha terminado.
1 de abril de 1939. Año de la Victoria"
0 Responses to "70è Aniversari del final de la Guerra Civil"

Publica un comentari a l'entrada